Mijn vriend ontdekte vorige week zijn tarwe allergie, door een bloedtest die hij had gedaan (kan via mijn praktijk ;)). Natuurlijk was hij ontzettend blij dat hij hier achter kwam! Maar tegelijkertijd: Shocking!

Tarwe zit namelijk overal in.. en wanneer je spreekt van een echte allergie (IgE-reactie) is het noodzakelijk dit weg te laten, anders draait het immuunsysteem overuren, omdat het je beschermt tegen deze ‘schadelijke’ indringer. Hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie in het lichaam.. en believe me: Dit wil je niet.

Zo begon onze zoektocht naar tarwevrij brood. En ik kan je vertellen: dit is me er een! Voorheen at mijn vriend nog wel biologisch zuurdesem spelt brood. Maar spelt is tarwe.. en dan verhaal gaat dus ook niet door. Het gaat in dit geval dus niet om de gluten.
Maar deze zoektocht heeft wel tot iets heel moois.. en lekkers geleid, namelijk: Dit brood.

Dit brood is dus helemaal vrij van gluten, tarwe, melk, ei. En is dus ook vegan. Door de noten vult het goed, bevat het veel voedingsstoffen. En het is zo lekker, je kunt het natuurlijk als brood eten, maar het kan ook door als lekkernij!

Nu ben ik eerlijk. Het recept heb ik niet zelf bedacht, maar heb ik van een andere website.. en ik heb ‘m vegan gemaakt. Dus geen ei, of gewone yoghurt.. ♡

Ingrediënten:

  • 250 gram havervlokken
  • 250 gram boekweitmeel
  • 1 el. kaneel
  • 1 tl. roze himalaya zout
  • 2 tl. natrium bicarbonaat (deze)
  • 1 tl. wijnsteenbakpoeder (deze) 
  • 100 gram walnoten
  • 15 gram psylliumvezels geweekt in 100 ml heet water (deze)
  • 2 el. chiazaad (deze) geweekt in 6 el. lauwwarm water
  • 300 gram kokosyoghurt 
  • 2 el. appelazijn
  • 2 el. kokosolie
  • 2 el. honing
  • 100 gram verse bio dadels (gewicht zonder pit)
  • 2 vellen bakpapier
  • 1 lange sateprikker

Werkwijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Blend de havervlokken fijn tot havermeel in de blender.
  3. Pak een grote mengkom en voeg hier de gemalen havervlokken aan toe, samen met het boekweitmeel, kaneel, himalayazout, natrium bicarbonaat, wijnsteenbakpoeder en de walnoten.
  4. Meng in een schaaltje het hete water met het psylliumpoeder.
  5. Maak het chia-ei klaar in een schaaltje.
  6. Hak de dadels in kleine stukjes.
  7. Smelt de kokosolie.
  8. Nu mag de rest allemaal toegevoegd worden aan de mengkom. Dus: het psylliumvezel papje, het chia-ei, de kokosyoghurt, de appelazijn, de gesmolten kokosolie, honing en de gehakte stukjes dadel.
  9. Kneed het deeg nu heel goed, op gegeven moment plakt alles aan elkaar. Dan is het tijd om het te kneden in vorm van een bol. 
  10. Pak de bakplaat en leg hier een velletje bakpapier op en hierop de bol met deeg.
  11. Bak het brood 20 minuten op 200 graden en draai de temperatuur vervolgens terug op 180 graden. Bak het dan nog 25 minuten.
  12. Let erop dat het brood niet verbrand. Dek tussendoor eventueel af met wat bakpapier. Om te checken of je brood klaar is kun je een lange sateprikker gebruiken en in het brood prikken. Blijft er deeg aan het stokje zitten? Bak het dan nog iets langer.Snijtip: Het is massief brood wat snel korrelt. Gebruik daarom een schep snijmes i.p.v. een broodmes met kartels. Het brood blijft zo makkelijker heel.
    Bewaartip: Snijd alles in plakjes, vries in wat je vandaag of morgen niet gaat eten (en let op: 1 plakje voelt als een hele maaltijd op je maag).