Waarom koud douchen?

Bij een overschot aan glucose zal het lichaam deze opslaan als wit vetweefsel. Totdat er nood is zal het lichaam dit vetweefsel niet aanslaan, glucose uit voedsel is namelijk een veel efficiëntere bron voor het lichaam om energie uit te genereren. Vervolgens wordt eerst de glycogeen voorraad uit de lever aangesproken.
Bij de verbranding van vetten, heeft het lichaam namelijk 1 nadeel en dat is het ontstaan van afvalstoffen als reactie op deze omzetting.
Wit vetweefsel is dan ook slecht doorbloed en de enige functie die het lichaam hieraan heeft is bescherming tegen mechanische stoten en als dump voor afvalstoffen. Een overschot aan afvalstoffen kan ontstaan, wanneer de lever en de nieren niet meer genoeg capaciteit hebben om de gifstoffen af te voeren. Dit kan gebeuren door te weinig water drinken, teveel verzurend voedsel eten of door langdurige blootstelling aan giftige (milieu) verontreinigingen.

Het nadeel van deze slechte doorbloeding is ook weer, dat het lichaam dit vet moeilijk kan verbranden en deze gifstoffen dus ook niet zomaar kwijt raakt.
Bruin vetweefsel in tegendeel, is goed doorbloed. Het is het vetweefsel waar baby’s mee worden geboren, zodat ze een lekker stevig verwarmend en beschermend laagje bij ze dragen. Dit is ook het vetweefsel waar Wim Hoff, the iceman zo bekend om staat.
Het bruine vetweefsel houdt het lichaam warm en het heeft ook als voordeel dat het bijdraagt aan de verbranding van wit vetweefsel. Daarnaast zorgt de betere doorbloeding onder andere voor minder cellulitis. (door het beter kunnen afvoeren van zuurafzettingen)
Dus hoe zorg je ervoor dat je wit vetweefsel omzet naar bruin vetweefsel?

-> VAN WARM NAAR KOUD
In het begin zal het nog wel even wennen zijn, maar het is zo goed voor je om met een koude douche af te spoelen, voor je weerstand, je haar (gaat glanzen), je huid (poriën sluiten), het werkt verkwikkend en het stimuleert BRUIN VETWEEFSEL :)!

Begin met een hete douche, natuurlijk niet té heet ;), totdat je klaar bent met douchen. Draai de temperatuurknop vervolgens in 1 keer naar koud, als je hier net mee begint, dwing jezelf dan niet om gelijk onder standje vrieskast te staan.
Spoel je lichaam dan 3 minuten af met dit koude water, richt de straal vooral op je nek, buik, billen en benen.

Na een tijdje zal koud douchen steeds makkelijker gaan. Ik kan er intussen echt van genieten.